Потакнути Јавним позивом Историјског архива Сомбор упућеног суграђанима да путем трајне донације предају документацију и фото материјал који поседују о раду Атлетског клуба „Маратон“ Сомбор и на тај начин допринесу комплетирању грађе овог архивског фонда, Фрања Богишић и Иштван Сиђи предали су Архиву документацију Атлетског клуба „Маратон“ Сомбор коју су поседовали.

Архив је овом примопредајом допунио архивску грађу фонда Атлетског клуба „Маратон“ Сомбор за период 1958-1986. године у количини од 0,31 метра. Најзначајнија преузета документација су Алманаси Општинског атлетског одбора Сомбор, Атлетског клуба "Маратон" Сомбор, Пионирске атлетске школе Сомбор и Збора атлетских судија Сомбор за период 1964-1966. и 1970-1971. године који су недостајали у грађи фонда овог клуба, као и документација о стручном раду са атлетичарима. По значају и занимљивости издвајају се и 60 детаљно идентификованих фотографија и 14 филмова од 8 и 16 мм. које је снимио Радислав „Бата“ Маринковић.

Почетак бављења атлетиком господина Фрање Богишића датира од 1961. године и везано је за рад Пионирске атлетске школе у Сомбору, прве експерименталне школа те врсте у Југославији. Рад наставља у Атлетском клубу „Маратон” Сомбор, чији је члан био до 1970. године. Највећи остварен успех му је освајање 2. места на Појединачном првенству Југославије за млађе јуниоре 1969. године у дисциплини бацање диска.

У Атлетском клубу „Маратон“ Сомбор, господин Иштван Сиђи провео је 30 година у периоду 1956-1986. године. Добитник је признања за животно дело од Спортског савеза Града Сомбора, сребрне плакете Атлетског савеза Србије и бронзане плакете Атлетског савеза Југославије. Као спортиста, био је 3. у Југославији у скоку у вис као омладинац. У деценијском тренерском раду, био је тренер петорици рекордера Југославије и дванаест првака Југославије а такође и међународни атлетски судија.

Захваљујемо се господину Богишићу и Сиђију на указаном поверењу и што су препознали Историјски архив Сомбор као баштиника и чувара архивске грађе и предајом документације овог клуба допринели да се за поколења сачува драгоцен део културног наслеђа Сомбора.

Особа за контакт: Татјана Стеванчев, виши архивист, тел. 412-287.

На сликама: Борислава Ристивојевић - директорка Архива, Фрања Богишић, Иштван Сиђи и Татјана Стеванчев - виши архивист