Вести

Историјски архив Сомбор је на конкурсу Министарства културе РС за финансирање или суфинансирање пројеката из области откривањa, прикупљања, истраживања, документовања, проучавања, вредновања, заштите, очувања, представљања, интерпретације, коришћења и управљања НЕПОКРЕТНИМ КУЛТУРНИМ НАСЛЕЂЕМ у 2023. години добио 6.000.000,00 динара.

УГОВОР О ЈАВНОЈ НАБАВЦИ УСЛУГА 0001/2023 - Израда пројектно техничке документације за изградњу депоа Историјског архива у Сомбору са Studio D’ART д.о.о. кога заступа Симона Ђукановић, директорка Историјског архива Сомбор Наташа Стојановић потписала је 30.08.2023. године.

Град Сомбор је учествовао са 1.800,000,00 динара Укупна уговорна цена пројекта износи 6.450.000,00 динара без ПДВ, односно 7.740.000,00 динара са ПДВ-ом.

 

Скрећемо Вашу пажњу на занимљив чланак о Сомбору који можете прочитати кликом на следећи линк:

https://www.daibau.rs/clanak/1552/istrazujemo_sombor_-_grad_fijakera_zelenila_i_nikole_jokica

Дана 17. јуна 2023, у организацији Архива Будимпеште, одржан је шести по реду Архивски пикник. Манифестација је међународног карактера, и за циљ има представљање делатности архива Мађарске и региона широј публици. По позиву Градског архива Будимпеште, манифестацији су присуствовали директор Наташа Стојановић и архивисти Анастазиа Мако и Стеван Пузић.

Историјски архив Сомбор је учествовао на изложби која је одржана у Чачку, првој Националној престоници културе у суботу 22.04.2023. године. Изложба под називом „Архиви Србије“ је замишљена као централно обележавање јубилеја, 75 година рада великог броја архива у Србији, као и 125 година од доношења првог Закона о Државној архиви. Циљ изложбе је представљање сваког архива Србије кроз посебно креиране паное.

Обележавање Дана града Сомбора био је повод, да се 17. фебруара у Градском музеју свечано отвори изложба „Векови сомборског венца“. Отварању су присуствовали директор Градског музеја Давид Фирањ, директорка Историјског архива Наташа Стојановић, а изложбу је отворила Анита Стојаков, чланица Градског већа.

Изложба је плод сарадње две реномиране установе културе Града Сомбора — Историјског архива Сомбор и Градског музеја Сомбор. Ауторке изложбе су Татјана Стеванчев, виши архивист Историјског архива Сомбор и Милка Љубоја, музејска саветница историчарка Градског музеја Сомбор.

Из богатих архивских и музејских фондова и збирки изабрана је вредна историјска грађа која приказује развој Сомбора кроз векове и настајање сомборског венца, архитектонске целине која је једна од његових знаменитости. Сомборски венац је заштићено градско језгро у коме су од друге половине 19. века настајала позната здања јавног, културног и друштвеног живота града. Породичне куће знаменитих личности грађене у стилу класицизма, еклектизма, касног барока, сецесије и других архитектонских праваца, красе улице града и данас представљају препознатљиву архитектонску целину којом се Сомборци поносе.