Вести

Дана 8. јуна 2024, у организацији Архива Будимпеште, одржан је седми по реду Архивски пикник. Манифестација је међународног карактера, и за циљ има представљање делатности архива Мађарске и региона широј публици.

Министар културе Никола Селаковић, 30.05.2024.године је посетио Сомбор где је у присуству градоначелника Града Сомбора Антониа Ратковића са сaрадницима и директорима градских установа културе, обишао просторије Историјског архива Сомбор.

17. фебруара у Музеју Подунавских Шваба, свечано је отворена изложба „Шетња Главним Сокаком“. Изложба је настала поводом обележавања Дана града, заједничком сарадњом Историјског архива и Градског музеја у Сомбору.

Присутнима су се обратили директор Градског музеја Давид Фирањ, директорица Историјског архива Наташа Стојановић, а испред града изложбу је отворио, члан градског већа за област комуналне делатности и инвестиције Ђорђе Зорић.

Изложбу можете посетити до 10. марта у Змај Јовиној улици, улаз је бесплатан.

Поводом Дана Града Сомбора у скупштинској сали у петак 16. фебруара у 19 часова, Историјски архив Сомбор и удружење грађана „Норма“ су организовали промоцију монографије „Визија Слободе-елибертација Сомбора од 1745-1749“, аутора Милана Степановића.

Књига је настала поводом 75 година постојања и рада Историјског архива и 275. година од проглашења Сомбора за слободан и краљевски град. Тим поводом у име локалне самоуправе, госте је поздравила чланица Градског већа за област културе и образовања Анита Стојаков.

Присутнима су се обратили и аутор књиге Милан Степановић, директорица Историјског архива Сомбор Наташа Стојановић, те историчари др Владан Гавриловић и доц. др Атила Пфајфер, а за све госте био је обезбеђен бесплатан примерак монографије.

Историјском архиву Сомбор је на свечаној академији "Сомбор - прича о граду који траје 1749-2024." која је одржана у Народном позоришту Сомбор поводом Дана града, градоначелник Сомбора господин Антонио Ратковић уручио захвалницу за 75. годишњицу оснивања и професионалног приступа управљању историјском грађом и чувању највреднијих докумената Града Сомбора.

Захвалницу је у име Историјског архива Сомбор примила Наташа Стојановић, директорка.