Обележено сећање на Јована Јоцу Лалошевића и годишњица уједињења Војводине са матицом Србијом

b_150_100_16777215_00_images_stories_vesti_2015_2015_11_26_joca_lalosevic2.jpg

У организацији Историјског архива, 25. новембра, свечано је обележено сећање на лик и дело Јована Јоце Лалошевића и годишњицу уједињења Војводине са матицом Србијом. Програм је водио Саша Сабадош, мастер историчар и архивист, а у име организатора, окупљенима се обратио директор Историјског архива, Бранислав Ћурчић, истакавши значај обележавања годишњица посвећен значајним Сомборцима и битним датумима у нашој историји. Захвалио се запосленима Историјског архива који су учествовали у прикупљању и презентовању архивске грађе која се односи на лик и дело Јована Јоце Лалошевића, као и проф. др Саши Марковићу, аутору „Политичке биографије Јована Јоце Лалошевића“, који је своје излагање базирао на политичком деловању овога Сомборца.

b_150_100_16777215_00_images_stories_vesti_2015_2015_11_26_joca_lalosevic1.jpgБиографију Јована Лалошевића, аутора Љиљане Пензеш, окупљенима је прочитала Борислава Ристивојевић. Програм је пратила презентација архивских докумената, прикупљена из више фондова који се чувају у Историјском архиву, а односе се на лик и дело Јована Јоце Лалошевића.

Учешће у уметничком делу програма узели су Црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена“ и рецитатори Милица Димитријевић и Стефан Солдо.

О архивима

Архив

Архивска грађа је извориште одлука, активности и меморија.

Архиви су јединствено и незаменљиво наслеђе које се преноси са једне на другу генерацију.

Из "Универзалне декларације о архивима".

Преузмите "Декларацију"...

Линкови

Unesco

ICA

Министарство културе